Excerpt for Vlucht uit Frankrijk by , available in its entirety at Smashwords


VLUCHT UIT FRANKRIJK


Jack Schlimazlnik

Cover: Jack Schlimazlnik

Copyright coverfoto: Pixabay

Published by Jack Schlimazlnik at Smashwords

Copyright 2017 Jack Schlimazlnik


No part of this book may be reproduced in any form, by print, photo-print, microfilm or any other means without the permission from the author.

Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.


Smashwords Edition, License Notes

This ebook is licensed for your personal enjoyment only. This ebook may not be re-sold or given away to other people. If you would like to share this book with another person, please download an additional copy for each recipient or encourage them to download their own copy at Smashwords. If you are reading this book and did not purchase it, or it was not purchased for your use only, then please return to Smashwords.com and purchase your own copy.

Thank you for respecting the hard work of this author!


Dit e-Book is verkrijgbaar onder de voorwaarde dat het uitsluitend voor uw eigen plezier is. Dit e-Book mag niet worden verkocht of worden weggegeven aan derden. Als u dit boek door anderen wilt laten lezen, download voor hen dan een eigen, extra exemplaar bij Smashwords, of moedig hen aan dit zelf te doen. Als u dit boek leest en het niet zelf heeft gedownload, of het is gedownload met een ander doel dan uw persoonlijke leesplezier, download dan alstublieft uw eigen exemplaar bij Smashwords.

Bij voorbaat dank voor de waardering voor het werk van deze schrijver!


Vlucht uit Frankrijk

Het is tijd te gaan, oktober bijt koud om zich heen in Bretagne. Ik verheug me erop thuis te komen en bij mijn eigen kachel te kunnen zitten met de vakantieherinneringen.

Het station is tegenover het hotel. Voor ik 's avonds mijn rugzak inpak, loop ik de straat over om een zitplaats in de Thalys naar huis te kunnen reserveren.

"Un grève," zegt de lokettist, "desolé." Ze staken morgen in België. De Thalys is niet te reserveren.

Hoe kom ik nu thuis? Koortsachtig denk ik na. Ik moet naar huis.

Ze kunnen een plaats in de TGV naar Parijs reserveren. Ik ga akkoord.


Piekerend lig ik die nacht in bed. Ik zal in Parijs een hotel moeten vinden om overmorgen terug naar Nederland te kunnen reizen. Een nachtmerrie.


Al vroeg sta ik op het perron. De TGV staat klaar voor vertrek. Ik pak nog snel een gratis krant voor ik instap.

Het wordt kil als ik het nieuwsbericht op de voorpagina tot me door laat dringen. Un grève. Morgen zullen de Franse spoorwegen staken.

Kafkaëske paniek dringt zich op. Vandaag kan ik niet door België reizen, morgen kom ik Frankrijk niet uit. Hoe moet ik thuiskomen? Hoe ver kan ik naar België reizen vandaag? Is het wel zeker dat morgen de staking daar over is?

Het is al op de middag als ik in Parijs arriveer. Ik ga naar Gare du Nord, de poort naar Nederland.

Tientallen Nederlandse reizigers hebben zich verzameld rond de loketten. De informatie is er spaarzaam. Ja, er rijden nog treinen naar België, maar wanneer is onbekend. Nee, het is niet bekend of de staking in België morgen voorbij is.

Ik raadpleeg de spoorkaart.

Als ik nu eens...? Vandaag naar Luxemburg. Morgen kan ik dan kijken of ik via België verder kan reizen, of door Duitsland moet. Het is al laat, zal ik het redden?

Ik naar het nabijgelegen Gare de l'Est, want ik heb haast.

Daar weten ze me te vertellen dat er toch een Thalys vertrekt, dus haast ik me weer terug naar Gare du Nord om opnieuw te vernemen dat er geen Thalys naar Nederland gaat. Terug naar Gare de l'Est.

Nog net op tijd weet ik in de trein naar Strasbourg te stappen. Het zal krap worden om de laatste trein uit Frankrijk te halen.

De trein rijdt door de Champagne. De zon gaat onder, we naderen Verdun. Een desolaat landschap. Ik had al over de Moerdijk kunnen rijden.

In Metz moet ik overstappen op de laatste trein naar Luxemburg voor die dag. Het is al donker als ik de trein uit ren. Opgezweept door mijn eigen hartslag vlieg ik naar het juiste perron. Ik ben net ingestapt als het sein voor vertrek klinkt.

Wat er ook gebeurt, ik moet vandaag nog uit Frankrijk weg zien te komen. De trein rijdt tergend langzaam de nacht in. Opgelucht zie ik even later de koeltorens van Thionville oplichten in het duister: ik ben in Luxemburg.

In Luxemburg lijken alle hotels vol. Ik vind alleen een duur bed. Daarin slaap ik slecht: ik weet nog steeds niet of ik via België thuis kan komen of door Duitsland moet omrijden.


De zon straalt de volgende ochtend vrolijker als blijkt dat de staking in België voorbij is. Ik verlang alleen nog maar naar huis. Ik boemel door de Ardennen om via Luik naar Maastricht te reizen.

De trein naar Den Haag heeft er vertraging. Hoe vertrouwd. Ik ben al bijna thuis.

Maar pas drie uur later is het zover.

Thuis. Eindelijk. Rust.


Over dit verhaal

Vlucht uit Frankrijk is geschreven voor een wedstrijd van de Volkskrant. Het is echter nooit opgestuurd. Dit is de eerste publicatie. De gebeurtenissen in het verhaal hebben echt plaatsgevonden. Het Bretonse station aan het begin van het verhaal staat in de stad Quimper.Over de auteur

Jack Schlimazlnik schrijft. Meer verhalen zijn te vinden op Smashwords: https://www.smashwords.com/profile/view/schlimazlnik

Nieuwtjes, roddels en rants:

- http://schlimazlnik.livejournal.com/

- https://www.facebook.com/jack.schlimazlnik

Homepage: https://vanip.home.xs4all.nl/schlimazlnikDownload this book for your ebook reader.
(Pages 1-4 show above.)